У Сумах наразі укриття розраховані лише на чверть населення

Про це повідомив під час зустрічі з журналістами начальник Управління муніципальної безпеки СМР Віталій Дейниченко.

У Сумах фонд захисних споруд складає 349 об’єктів: 99 сховищ, 27 протирадіаційних укриттів, 223 найпростіших. Це об’єкти усіх форм власності – державні, комунальні та приватні. Розраховані укриття майже на 106 тисяч чоловік. Але вони ще не всі відремонтовані та введені в експлуатацію. На сьогодні готові 234 захисні споруди.

Минулого року було додано 109 укриттів на 51 тис. населення, тоді як до 2023 року кількість укриттів було розраховано на 18 тисяч чоловік.

За словами Віталія Дейниченка, наразі у Сумах мешкає 274 тис. жителів. Існуючі укриття розраховані на 69 тис. чоловік. Це складає приблизно чверть. Якщо не брати приватний сектор, то буде вже третина. Є проблема нерівномірного розміщення укриттів, але зараз над цим працюють, зауважив чиновник.

Наразі проводяться заходи для швидкого збільшення кількості захисних споруд. Триває звірка з Сумською обласною радою і вже планується обстеження 19 приміщень з метою визначення придатності для побудови укриття.

Також комісійно обстежуються вже облаштовані укриття, введення їх в експлуатацію та облік.

У цьому році вже було проведено 21 обстеження. 13 – визнано готовими, загалом на 1100 осіб. На даний час тривають 4 поточних та 26 капітальних ремонтів загальною місткістю майже 9 тис. осіб. Проводяться тендерні процедури – 4 на 500 чоловік. Виконуються виготовлення 17 пакетів проєктно-кошторисної документації, загальною місткістю 4 тисячі населення.

На зазначені роботи у цьому році видатки з міського бюджету вже склали 147,241 млн грн.
Наразі проводяться відповідні заходи, щодо визнання підземного переходу біля «Садко» найпростішим укриттям, що дасть змогу збільшити кількість місць на 1,5 тис. осіб. Передбачається, що на це піде близько трьох тижнів з мінімумом додаткових робіт, запевнив Віталій Дейниченко.
Сумська МВА звернулася до керівників торговельний центрів з проханням власним коштом побудувати укриття для захисту населення та своїх працівників. За це бізнес може отримати часткову компенсацію у вигляді визначених пільг.

Вирішується питання щодо виділення коштів на виготовлення ПКД для будівництва захисних споруд подвійного призначення. Мова йде про підземні паркінги на вулиці Івана Сірка та вулиці Матюшенка — обидва по 8,3 тис. осіб та найпростішого укриття під Театральною площею загальною кількістю 2,5 тис. місць. Після виготовлення проєктно-кошторисної документації буде зрозуміло, яких фінансових вкладень потребують ці три об’єкти.

Наразі опрацьовуються питання побудови модульних швидко споруджувальних наземних, напівзаглиблених, підземних укриттів. Проводиться моніторинг пропозицій в Україні, але тут є проблеми, адже такі об’єкти не пройшли сертифікацію і не можуть бути введені в експлуатацію – на них не існує ДБН та ДСТУ.

На побудову 4 модульних укриттів є сподівання залучити грантові кошти – Управління стратегічного розвитку направило матеріали до Польщі для участі в гранті.

Розробкою проєкту модульного укриття займається команда молодих сумських архітекторів, але для втілення задуму ще потрібен час.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *