У Сумах присяжним можна стати до 20 січня 2020 року

В Україні вже шість років, після вступу в силу нового Кримінально-процесуального кодексу, існує суд присяжних.

Згідно із законом, колегія з трьох присяжних і двох професійних суддів може розглядати кримінальні справи, в яких підсудному загрожує довічне ув’язнення, і цивільні, пов’язані з обмеженням, відновленням дієздатності людини або визнанням недієздатним; визнанням людини безвісно відсутнім або померлим; з усиновленням; наданням людині психіатричної допомоги в примусовому порядку; примусової госпіталізацією до протитуберкульозного закладу.

Поки залучати до вирішення своєї долі присяжних підсудні не особливо прагнуть, та й присяжних знайти було не так-то просто. За оцінками адвокатів, наприклад, за перші чотири роки існування колегій присяжні розглянули не більше півтора десятків справ, трохи більше було і в 2018 році.

Але, схоже, ситуація змінюється. У всякому разі, в Сумах міське правове управління оголосило про початок прийому документів від бажаючих стати присяжними засідателями 25 жовтня, а до 5 листопада документи подали вже 10 осіб. Правда, всі вони хочуть засідати виключно в Зарічному суді м.Суми.

Вимог до кандидатів трохи – вони можуть не мати вищої освіти, але повинні бути громадянами України, у віці не молодше 30 і не старше 65 років, постійно проживати на території юрисдикції конкретного суду, в якому хочуть здійснювати правосуддя, добре володіти українською мовою.

Присяжними не можуть бути громадяни, які мають незняту або непогашену судимість, нардепи, держслужбовці, працівники органів внутрішніх справ і судів, військовослужбовці, посадові особи місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів і ВСП.

У СУМАХ ЗАТРИМАЛИ СЕРІЙНОГО КРАДІЯ

– Настільки відкрито і широко присяжних в Сумах вибирають вперше, раніше пропозиції щодо кандидатів брали тільки від установ і організацій, – розповів на брифінгу 7 листопада начальник правового управління Сумської міськради Олег Чайченко. – Головне, щоб людина, яка йде в присяжні, мав внутрішнє бажання брати участь в правосудді. Якщо це робиться за рознарядкою, то і користі не буде, якщо ж свідомо, то і ставлення до цього буде відповідальна.

Для Зарічного райсуду потрібно приблизно півсотні присяжних, для Ковпаківського – близько 30. Якщо бажаючих буде більше, ніж вакансій, проведемо відкрите обговорення кандидатур. Присяжні вибираються на 3 роки.

Вони будуть залучатися до вирішення певної категорії цивільних і кримінальних справ – кого до якої конкретно, визначає автоматизована система документообігу. Всі питання в судовому засіданні вирішуються простою більшістю голосів, причому головуючий голосує останнім і ніхто зі складу суду не має права утриматися від голосування.

– На час виконання присяжними обов’язків в суді за місцем їх основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, – продовжує головний спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян та юридичних осіб Зарічного райсуду Юлія Попович. – Роботодавці зобов’язані звільняти присяжних від роботи на час виконання ними обов’язків зі здійснення правосуддя, невиконання такого зобов’язання вважається неповагою до суду. Присяжного за час виконання ним обов’язків у суді виплачується винагорода, розраховане виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу, до якого відноситься:

 

– ознайомлення присяжного з матеріалами судової справи, в якому він бере участь в якості понятого;

 

– участь присяжного в судовому засіданні;

 

– перебування присяжного в нарадчій кімнаті;

 

– час очікування присяжним початку судового засідання, яке визначено в процесуальному документі, у разі зміщення графіка засідань в суді (з моменту, визначеного в процесуальному документі, до фактичного початку судового засідання). У Сумах грошова винагорода присяжних – понад 300 грн. за годину роботи в суді. (З огляду на, що судовий процес може тривати місяцями, винагорода може бути чималою. – В.Р.)

Присяжні не можуть розголошувати відомості, які стали їм відомі під час судового засідання, а також зобов’язані подавати електронну декларацію.

 

– Термін подачі заяв на вакансію присяжних – до 20 січня 2020 р Звертатися необхідно за адресою: Суми, пл. Незалежності, 2, каб. 79, тел. 700-630, 700-629, 066-131-06-50. Потрібно надати: заяву на згоду бути присяжним; ксерокопію паспорта; згоду на збір і обробку персональних даних; довідку про відсутність незнятої або непогашеної судимості; довідку про відсутність психічного захворювання.

Робоча група розгляне заяви бажаючих і сформує списки присяжних, які будуть затверджені рішенням Сумської міськради. Інформація про людей, що бажають стати присяжними, буде розміщена на інформаційному порталі Сумської міськради.

Ваш Шанс