За неоформлених продавців власниця магазинів ANDI сплатить штраф 375 570 грн

Другий апеляційний адміністративний суд у місті Харків визнав постанову Управління Держпраці у Сумській області про накладення штрафу на ФОП Панченко Т.М. за використання нелегальної праці правомірною.

Згідно із відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основний вид діяльності даного суб’єкта господарювання це інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах, а саме мова йде про магазини одягу ANDI.

У ході інспекційного відвідування інспектори праці встановили факт використання праці неоформлених працівників у двох магазинах мережі у місті Суми. Із пояснень працівниць відомо, що вони виконували трудові обов’язки за посадою «продавець» без офіційного оформлення. Щодо заробітної плати – отримували готівкою щопонеділка. Натомість підприємниця стверджувала, що допустила жінок до роботи з метою їх ознайомлення з товаром та подальшим працевлаштуванням. На ряду з цим трудові договори, накази та повідомлення до органів ДФС про прийняття на роботу трьох працівниць під час здійснення інспекційного відвідування ФОП інспекторам праці не надала.

Враховуючи зазначене та керуючись статтею 259 Кодексу законів про працю України, статтею 53 ЗУ «Про зайнятість населення», частиною третьою статті 34 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», пунктом 8 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 №509, та на підставі абзацу другого частини другої статті 265 КЗпПУ уповноваженою посадовою особою Управління Держпраці у Сумській області винесено постанову про накладення штрафної санкції у розмірі 375 570 грн.

Через своє невдоволення і незгоду з рішенням Управління підприємниця звернулася до суду. У свою чергу суд апеляційної інстанції підтвердив правомірність постанови Держпраці про накладення штрафної санкції за порушення трудового законодавства. Тепер жінка, окрім штрафу, має додаткові витрати на отримання правої допомоги, на виконавче провадження та судовий збір.

Загалом січня-вересня 2019 року Управління Держпраці у Сумській області виступило відповідачем у близько 70 судових провадженнях стосовно визначення правомірності винесених постанов про накладення штрафних санкцій за порушення трудового законодавства. За звітний період на користь Управління судами касаційної і апеляційної інстанції ухвалені рішення на загальну суму 6 031 260 грн., наразі сплачено до державного бюджету 2 729 658, 49 грн.

Управління Держпраці у Сумській області наголошує на тому, що для уникнення штрафних санкцій, встановлених державою, роботодавцям потрібно не до суду «йти», а дотримуватися вимог законодавства про працю.

джерело http://sumy.dsp.gov.ua/news/top-news/959-za-neoformlenikh-prodavtsiv-vlasnitsya-magaziniv-andi-splatit-shtraf-375-570-grn