На Сумщині відсторонена від роботи невакцинована вчителька поновилася через суд

На Сумщині слухали справу освітянки, яка позвалась проти школи за відсторонення від роботи

У Роменському міжрайонному суді, що на Сумщині, слухали справу вчительки Ганни Поліщук: про визнання незаконним наказу про її відсторонення від роботи. 

Суд проходить у спрощеному провадженні. Відповідачем у справі є директорка Роменської ЗОШ №2 Олена Юракова.

Вчителька у позові посилається на конвенцію з прав людини, на заборону дискримінації за будь-якими ознаками, на КЗпПУ ст. 25. Також зазначає, що урядом не оголошено надзвичайного стану через епідемію ковід в державі, тому вакцинація є добровільною.

На Сумщині почали слухати справу освітянки, яка позвалась проти школи за відсторонення від роботи

Водночас відповідач зазначає, що є рішення комісії з ТЕБ та НС та стаття 117 Конституції, де вказано: “Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов’язковими до виконання”. Також посилаються на наказ МОЗ 153 – перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації.

Окрім того, як говорить відповідач, інформація про щеплення не належить до інформації про діагноз або стан здоров’я.

На питання судді, чому вчителька не продовжила викладати свій предмет дистанційно, якщо вважала наказ незаконним, Ганна Поліщук відповіла, що її групу передали іншому вчителю. Своєю чергою, на питання чому вирішили відстороняти від роботи, якщо навчання все одно дистанційне, директорка сказала, що у постанові Кабміну про форму навчання не йдеться. Також, представники школи говорять, якщо не відсторонити невакцинованого працівника – штраф директору до 170 тис. грн.

Після нарадчої кімнати, суд задовольнив позов частково: скасували наказ про відсторонення. Однак прохання про відшкодування грошей, які вчителька втратила за час, протягом якого не працювала – не задовольнили.

Рішення суду набирає сили через 30 днів, 6 січня. Протягом цього часу сторони можуть оскаржити його.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *