У справі державної зради мера на Сумщині допитують свідків

У Сумах Зарічний районний суд продовжує розгляд справи голови прикордонної Середино-Будської громади Олександра Гена. 

Посадовця затримали у квітні минулого року. Його звинувачують у державній зраді і незаконному переправленні місцевих жителів через кордон.

Наразі триває допит свідків, яких загалом більше п’ятдесяти. Частина з них допитується у режимі відеоконференції з Середино-Будського районного суду. Це місто на кордоні з Росією щодня потерпає від ворожих обстрілів, що впливає на швидкість розгляду справи. Часто засідання доводиться відкладати через повітряні тривоги. 

Одного зі свідків суд не може допитати через поранення, яке він отримав внаслідок обстрілу Середина-Буди напередодні засідання. Але станом на зараз більшість свідків обвинувачення уже дали свої показання.

«На вас зброю навіть не піднімали»

Вчитель фізкультури місцевої школи, особисто з Геном не знайомий. Під час допиту по відеозвʼязку він розповів, що в перші дні вторгнення Ген відкрив блокпост і дозволив людям ходити в Росію по бензин та гуманітарку,  а також сам возив звідти паливо.

— Коли Ген зібрав нараду, у нього була інформація, що до нас у місто можуть заходити [росіяни] і він просив всіх вести себе спокійно, не вступати в конфлікт, «щоб не постраждало місто». Я запитав навіщо відкрили [пропускний] пункт. Він відповів, що для того, щоб була їжа і бензин. На зборах, хтось спитав за бензин. І він сам сказав, що так, я перевіз 400 літрів, щоб було чим заправляти поліцію та швидку, — розповів свідок.

— Ви сприймали те, що «сидіти вдома, нічого не робити», це заклик до зради держави, чи здати місто, чи як саме? — запитав адвокат.

— Я сприймав це як здачу міста, — відповів свідок. Він вважає, що Ген був проросійськи налаштованим, мав зв’язки із представниками Росії, хоча підтвердити це не може.

— В чому виражалися мої проросійські погляди? — поцікавився Ген.

— Вашою поведінкою. Відношенням російських військових до вас. Коли підходив я — на мене тикали автомати. На вас зброю навіть не піднімали.

Свідок та інші небайдужі громадяни пояснювали тоді людям на блокпосту, щоб ті не порушували закон. 

— Спочатку, коли відкрився пост, ми приїхали туди. Там записували хто ходе туди-сюди. Ми домовилися, що туди (в Росію — ред.) ніхто не піде, хіба що в одну сторону. Пізніше мені зателефонували, спитали, де ключі та сказали віддати. Я приїхав, віддав ключі. Вони відкрили пост і почали звідси носити коробки. Більше я там не з’являвся.

Як у  нього опинилися ключі від пункту пропуску свідок не пояснював і його про це в суді не запитували.

Телефонував з приводу ключів син обвинуваченого і саме йому свідок віддав ключі від дверей, які закривають пост. При цьому неподалік стояли Ген з кількома незнайомцями.

— Чому Ви одразу віддали ключі? — запитав суддя

— Він — влада, а я не поліцейський, не прикордонник.

Людина перестрибнула шлагбаум і пішла у РФ

Іншим свідком у справі проходить працівник Середино-Будської міської ради. Він розповів, що на початку повномасштабного вторгнення, 4 березня минулого року, його до себе викликав Ген та сказав, що через пункт пропуску з України в Росію нелегально проходять люди. Мер попросив скласти список цих мешканців та передати його правоохоронцям. Ген привіз трьох працівників мерії на пункт пропуску своєю автівкою і на місці вони провели близько трьох годин. Там же перебувала поліція, територіальна оборона та  інші люди. 

Свідок вважає, що пункт пропуску вже був відкритий. Хоча шлагбаум був опущений, але поряд лишалося з півметра проходу. На його очах одна людина перестрибнула шлагбаум і пішла у напрямку РФ і  її ніхто не зупинив.  На КПП представники мерії запитували у громадян прізвище, ім’я, по батькові, фіксували дані і потім передали  список поліції. За кілька годин через кордон перейшло близько десятка людей.

Сам Ген при свідку кордон не переходив, пункт не відкривав і з представниками РФ не спілкувався. На запитання судді щодо політичної позиції обвинуваченого свідок відповів: «антиукраїнськи при мені ніколи не висловлювався». 

«Им город нужен якобы для красивой картинки»

Андрій Плужніков, військовослужбовець, розповів, що тричі приходив на збори громади. 

На запитання прокурора про дії Гена з 24 лютого Плужніков розповів таке: «В кінці лютого я прийшов до поліції та зв’язався з Геном, запропонувавши зробити загальні збори, на яких вирішить «як відбиватися від руських». По моїй ініціативі зібрали збори населення на 5-7 день вторгнення. Я запропонував зібрати самооборону зі зброєю, яка є в наявності людей — мисливською, незаконною, на той час це не мало значення, якби прийшлося відбиватися на випадок вторгнення, або якщо росіяни тікатимуть додому через нас, бо це будуть зґвалтування та грабежі. На цих перших зборах була зібрана самооборона».

Мер нібито скаржився, що зброї в громаді немає. На наступних зустрічах представники влади думали де можна взяти зброю. І тоді Ген начебто сказав, що на нього виходив голова адміністрації російської Суземки і пропонував йому тікати на територію країни-агресорки,  але він відмовився. 

Третя і остання зустріч відбулася після того, як звільнили Київщину. Прийшли 30-40 людей і Ген повідомив, що до нього надійшла інформація, що «руські готові зайти до нас і попереджають, що буде або як Херсон — вони зайдуть і нікого не будуть чіпати, або як Маріуполь, де вони нас «укатають в асфальт». 

Читати також: У Сумах реконструюють об’єкт водовідведення: уряд виділив майже пів мільярда гривень на регіональні проєкти відновлення

— Він сказав «довожу до вашего сведения, что до меня поступила с той стороны информация, что военные собираются зайти в Середина-Буду. Им город нужен якобы для красивой картинки, чтоб поснимать телевизионные ролики. И они предупредили, что будут «мягенько, спокойно, как в Херсоне, раздавать гуманитарку, или зайдем как в Мариуполь и весь город с самого начала и до конца будем расстреливать». Ви вирішуйте як і що робити далі.

Коли в Гена спитали, як діятиме він, той нібито відповів: «Якщо вони заходять з одного боку — я виїжджаю в інший». Ген дав 3-5 днів на роздуми, щоб люди зі своїми думками прийшли до нього на обговорення. Але після зборів більше нічого не сталося, бо незабаром Сумщину повністю деокупували. 

Один зі свідків — кум обвинуваченого. Він розповів, що прийшов збори у дворі міської ради, щоб купити собі бензину. Ген начебто повідомив, що паливо можна купити у нього в міськраді, а поліції і швидкій видадуть безоплатно. Звідки сам Ген брав бензин, свідок сказав, що не знає. Закликів мера не чинити опір загарбникам свідок не чув, бо був на зборах приблизно 10 хвилин. 

На запитання про політичні погляда кума свідок не зміг відповісти, кажучи , що вони не говорили на такі теми і взагалі до повномасштабного вторгнення два роки майже не спілкувались.

У судовому засіданні прокурор зачитав показання цього свідка слідчому під час досудового розслідування:

«В кінці березня 2022-го року під час проведення зборів на задньому дворі адмінбудівлі міськради Середина-Буди представниками громади та керівництва місцевої поліції, на якому я був особисто присутній, де Ген Олександр повідомив, що під час виходу до РФ він, з його слів, протягом декількох хвилин зустрічався з посадовцями Брянської області, які запропонували йому два варіанти розвитку подій в Середина-Буді. Перший варіант, при виході російських військ — херсонський. Або маріупольський. Якщо громада вибере херсонський варіант, то прапор України залишиться висіти у місті. У зв’язку з цим Ген закликав не чинити опір, а саме не кидати коктейлі «Молотова» у військових рф під час їхньої окупації міста та не здійснювати провокацій стосовно них».

У судовому засіданні чоловік заперечив, що таке говорив. Мовляв, слідчий ставив запитання, а він тільки відповідав. Він не погодився ні зі словами про зустріч Гена з росіянами, ні з почутими закликами не чинити опір, ні з розповіддю про два можливі варіанти російської окупації. Сказав. що що у процесі допиту просив слідчого прибрати декілька пунктів, чого той, очевидно, не зробив.

Кінцевий варіант своїх показань свідок нібито  перечитував, бо підписався про їх правдивість, однак сьогодні скаржиться, що йому заважав поганий зір і нерозбірливий почерк слідчого. Та вже за пару хвилин свідок погоджується, що протокол був надрукований і текст йому вголос зачитував слідчий, повністю кожну сторінку, після чого свідок ставив підпис. Проте зараз він вже не може пригадати, чи було там щось  про проросійську позицію Гена та його зустріч із росіянами.

Читати також: На Сумщині судитимуть селищного голову та інженера з технічного нагляду за розкрадання 532 тис грн бюджетних коштів

Ще один свідок — пенсіонер, мешканець Середина-Буди. Він розповів суду, що почув від знайомих, мовби під час зборів мешканців Ген у разі окупації радив виконувати вказівки чужинців і працювати, як і раніше. «Коли вам видадуть автомати — ви не вздумайте стріляти, коли прийдуть росіяни, ви все одно будете під ними, вони вас захоплять», — цитував він.

Сам чоловік цього не чув і на зборах не був, а тільки дізнався від сусідів. Проте поділився інформацією зі знайомим працівником СБУ і так став свідком у цій справі. 

Однак чоловік наполягає, що на власні очі бачив, як представники міськради возили і носили з Росії каністри з паливом. Спостерігав він це випадково, коли їхав на свою дачу, повз пункт пропуску.

«Позиція — допомогти місту»

Сергій Халін, священик Православної церкви України, повідомив, що навесні минулого року, на початку повномасштабного вторгнення, на пункті пропуску «Зернове» в Середина-Буді зустрівся зі священиком російської Суземки. Від останнього Халін отримав пожертву  для своїх прихожан — ліки та продукти, список яких попередньо складав особисто, запитуючи про потреби у вірян. 

При передачі також був присутній голова російської Суземки, голова Середина-Буди та російські військові. За словами Халіна, Ген з ним попередньо не зідзвонювався, тож він не знав, що мер туди приїде.

Під час допиту свідок кілька разів наголосив, що «політикою не цікавиться» і не знає про зв’язки Гена з росіянами, бачив лише, що той привітався із головою Суземки. Після цього Халін з прихожанами почали носити коробки з допомогою. 

На запитання судді «Чи допомагав Ген?»  відповів, що мер лише дав своє авто довезти пʼять-шість коробок із борошном та олією, а також із ліками, які на той час було складно знайти в місцевих аптеках. Передавали коробки з російської території, забирав Халін їх із прихожанами на нейтральній,  а вже автівка Гена, в яку грузили, стояла на українській. 

— Яка позиція Гена була: проукраїнська, проросійська? — запитав прокурор.

— Позиція — допомогти місту з доставкою ліків, продуктів та палива.

— Якою була там [на пункті пропуску] роль Гена? — уточнив суддя

— Що я не самовільно переходжу пост. Я не звертався до нього, але він був присутній. Тобто знав про це. 

— Ви сказали, що 3-4 рази переходили кордон? 

— Кілька разів точно. Передача [ліків і продуктів] була один раз. Але ходив туди ( в Росію — ред.) в магазин, в аптеку. Люди туди ходили, казали був дозвіл від Гена туди ходити. 

Сам Ген у засіданні підтвердив передачу допомоги від росіян. Він розповів, що приблизно в середині березня йому зателефонував російський священик, який попросив його проконтролювати все, бо начебто не довіряв Халіну. Ген твердить, що, пункт пропуску тоді не охороняли і «всі ходили, як хотіли», а сам він із росіянами не спілкувався і на їхню територію не заходив.

Читати також: Військкоми відправляють на фронт хлопця без кисті? (+ відповідь ТЦК та СП)

6 вересня прокурор вкотре клопотав продовжити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

У клопотанні йдеться про те, що Ген обвинувачується у тяжкому  та особливо тяжкому злочинах, проживає поблизу кордону з РФ, має звʼязки із представниками місцевої влади та російськими військовослужбовцями, може переховуватися від суду і впливати на свідків.

Захисник ризики втечі назвав надуманими, пояснивши, що Ген і до затримання міг втекти, але не зробив цього. Обвинувачений проживає у Середина-Буді, яка щодня обстрілюється, тож їхати йому туди немає жодного сенсу. Крім того, в обвинуваченого нібито проблеми зі здоров’ям. Адвокат просив змінити тримання під вартою на домашній арешт. 

Ген вкотре заявив, що не вважає себе винним та просив застосувати будь-який інший запобіжний захід.

Суд продовжив тримання Гена під вартою ще на два місяці. Допит свідків продовжиться у жовтні.

sudreporter.org

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *