Суми отримали відзнаку «Зелене серце»

Award «Green heart leader» - Офіс Сталих Рішень

Громади з усієї України презентували проєкти зеленої трансформації під час війни

18 січня у Києві відбувся форум високого рівня «Зелена трансформація: Reunion», котрий було проведено за ініціативи Асоціації професіоналів довкілля PAEW, Global 100 RE Ukraine та Офісу сталих рішень. 

Місто Суми з 2015 року підписант Угоди Мерів, а з січня 2023 року Сумська громада оновила зобов’язання, доєднавшись до провідної Європейської ініціативи «Угода Мерів щодо Клімату та Енергії».  

Тим самим взяла на себе зобов’язання скоротити викиди СО2 щонайменше на 35% до 2030 року за рахунок заходів з підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії та досягти кліматичної нейтральності Сумської міської територіальної громади до 2050 року.

Для міської влади питання екологічної безпеки, реалізація енергетичної та кліматичної політики – одні з найважливіших пріоритетів розвитку нашої громади.

Зростання свідомості щодо змін клімату та потреба у сталому економічному розвитку спонукають нас до пошуку альтернативних джерел енергії. Одним з варіантів вирішення даної проблеми є реалізація проєктів з відновлюваної енергетики.

Протягом 2023 року реалізовані проєкти у сфері ВДЕ:

  1.     “Підвищення енергоефективності зі складовою альтернативної енергетики будівель КНП “Центральна міська клінічна лікарня” Сумської міської ради”

На покрівлі будівлі стаціонарного корпусу № 1 центральної міської клінічної лікарні наприкінці червня встановлено СЕС потужністю– 60 кВт (кошти міжнародного донора через ГО «Екоклуб»: 27,5 тис. Євро, кошти бюджету СМТГ: 750,0 тис. грн. ).

Станція введена в експлуатацію 16 червня 2023 року.

Станом на сьогодні згенеровані кіловати  сонячної енергії надали змогу зекономити близько 172 тис грн. бюджетних коштів. 

  1.     «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики»

Впровадження проєкту здійснювалось в рамках Проєкту NEAR-TS/2021/428-306 «Закриття циклу: справедливий енергетичний перехід, розроблений містами та регіонами», що фінансується Європейським Союзом

Цілі проекту: популяризація впровадження відновлювальних джерел енергії задля зменшення викидів парникових газів та ощадливого використання енергоресурсів

–      проведення інформаційної кампанії щодо обізнаності мешканців громади про можливості відновлювальної енергетики;

–      встановлення СЕС потужністю 7 кВт на території об’єкту природно-заповідного фонду ботанічного саду «Юннатівський» для забезпечення роботи електричного опалення теплиці, в якій вирощуються екзотичні та червонокнижні рослини.

Станція введена в експлуатацію 29 вересня 2023 року. 

  1.     «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання  будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради за адресою: м. Суми, вул. Троїцька, 28»

Потужність СЕС – 60 кВт (грант GIZ – 100,0 тис. Євро)

Станція введена в експлуатацію 26 грудня 2023 року.

Охорона довкілля:

В рамках Програми Розвитку ООН Сумська міська територіальна громада

отримала в якості міжнародної технічної допомоги, згідно з реєстраційною

карткою проєкту (програми) № 4019-08, Фотометр eXact Micro 20 w/Bluetooth

та реагенти для вимірювання якості води.

Протягом 2023 року працівники Департаменту брали участь в навчальній сесії з питань охорони атмосферного повітря, завдяки чому Сумська громада отримала два пости моніторингу атмосферного повітря.

Враховуючи корисний досвід Сум, місто отримало відзнаку «Зелене серце».

ukraine-oss.com

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *