Що приховують директори сумських КП?

На сесії Сумської міської ради 20 травня депутати підняли питання про прозорість фінансової діяльності міських комунальних підприємств, і зокрема – оприлюднення їх фінансових звітів.

За словами депутата Володимира Чепика, згідно із Законом “Про доступ до публічної інформації” і Господарського кодексу, фінансова звітність КП підпадає під категорію публічної інформації і має оприлюднюватися на офіційному сайті кожного підприємства або на сайті міськради. Зокрема, має бути оприлюднена звітність за останні три роки, тобто, приміром, в 2020-му – за 2017-2019 роки. Більш того, згідно з постановою Кабміну №835 від 21 жовтня 2015 року, фінансова звітність комунальних підприємств входить до переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на порталі data.gov.ua.

Проте за станом на 19 травня 2020 року з 19 КП Сумської міськради тільки 4 оприлюднили свою звітність за 2017 рік: КП “СБТІ”, КП “Зеленбуд”, КП “Спецкомбінат” і КП “МСК “Тенісна академія”. За 2018 рік – усього 3 КП: “Спецкомбінат”, “МКС “Тенісна академія” і “Сумитеплоенергоцентраль”, а за 2019-й – взагалі тільки одне – КП “Сумитеплоенергоцентраль”. Тобто, за великим рахунком, жодне підприємство не виконало вимогу закону і не оприлюднило свою фінансову звітність за останні три роки. Тому депутат попросив мера Сум вплинути на керівників усіх міських КП і зобов’язати їх це зробити.

До речі, згідно КУпАП, не обнародування публічної інформації тягне за собою накладення штрафу на посадовців від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 425 до 850 грн. Штрафи, звичайно, у наш час просто смішні, тим більше враховуючи, які зарплати отримують керівники міських КП.

Так що, можливо, справа тут зовсім не в забудькуватості або незнанні законів? Може, директорам деяких КП простіше заплатити штраф, витративши на це половину своєї одноденної зарплати, ніж викласти фінансові звіти свого підприємства у вільний доступ, де їх зможе побачити і проаналізувати хто завгодно?

shans.com.ua

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *