У Сумах діти-сироти отримають гроші на придбання квартир

У Сумах дітям-сиротам даватимуть гроші на придбання квартир. Станом на 27 серпня в місті потребують житла 133 випускники інтернатних закладів, які не отримали житло з 1991 року. Про це повідомила начальниця управління у справах дітей Валерія Подопригора.

У 2021 році це стало можливо завдяки прийняттю у травні постанови Кабміну про виділення цільової державної субвенції. Вона передбачає придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, будівництво малих житлових будинків та надання компенсацій на придбання квартир для дітей-сиріт.

Читати також: «Росток» — унікальний простір для розвитку дитини

Одним із таких, хто претендує на отримання житла, є Олександр Троман. Він живе у гуртожитку, на 10-ти квадратних метрах із сім’єю, в якій двоє дітей.

У Сумах сироти вперше за 30 років отримають гроші на придбання квартир

Розповідає, що став на квартирну чергу в 1992 році, після закінчення училища. Власного житла не мав ніколи.

У Сумах сироти вперше за 30 років отримають гроші на придбання квартир

“Спочатку у гуртожитку жив від училища, потім армія, після армії знімав житло, потім у 2000-му добився гуртожитку, але не від міста, на міській черзі до сьогодні стою. Відмічаємся регулярно, документи оновлюємо, але черга не просувається, так на місці і стоїть”, – розповідає чоловік.

У Сумах сироти вперше за 30 років отримають гроші на придбання квартир

Він підпадає під категорію “діти-сироти від 35 років”, це ті, що чекають на житло з початку 90-х. В цій категорії у міській квартирній черзі зареєструвались 52 людини. Також є категорії “від 23 до 35 років” та “до 23 років”. Начальниця управління Служби у справах дітей Валерія Подопригора говорить, що державну субвенцію направлять в першу чергу тим, хто чекає на житло давно.

“На сьогодні всі особи віком від 35 років і старше отримують кошти на придбання квартир, і також декілька осіб дійшли до черги “від 23 до 35 років”. На жаль, але серед дітей до 23 років жодна дитина не увійшла у цю чергу. До 23 років повністю фінансується державним бюджетом придбання квартир, від 23 до 35 років – це 70% державного бюджету, а 30% – місцевого бюджету або коштів з інших джерел, які не заборонені законодавством. Це можуть бути кошти і самої особи, громадської організації чи спонсорські кошти. А віком від 35 років і старше – це 30% державного бюджету і 70 % місцевого бюджету або інших коштів”, – розповіла вона.

У Сумах сироти вперше за 30 років отримають гроші на придбання квартир

Гранична вартість квартири має бути 600 тисяч гривень, для осіб з інвалідністю – 800 тисяч. Загальна площа – не менше 31 м², для особи з інвалідністю – 41 м². Житло можна буде придбати протягом року, інакше кошти повернуться у бюджет, а пільговик, як сказала Валерія Подопригора, залишиться у квартирній черзі.

У Сумах сироти вперше за 30 років отримають гроші на придбання квартир

Усім, хто перебуває на квартирному обліку в категорії “діти-сироти”, потрібно обов’язково звернутися до ЦНАПу або до Служби у справах дітей, та оновити інформацію про себе. Наразі формуються списки кандидатів на житло, повідомили в управлінні у справах дітей. Обрану пільговиком квартиру та її придатність до проживання має перевірити спеціально створена комісія.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *