В суді доведено законність застосування штрафу в розмірі 47 тис. грн. до КЗ СОР «БАРСА»

На підставі повідомлення ГУНП у Сумській області про виникнення групового захворювання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців закладу КЗ СОР «Обласний ліцей інтернат спортивного профілю «БАРСА», спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області в січні 2020 року, з метою виявлення причин та умов, що могли б спричинити захворювання учнів закладу було проведено санітарно-епідеміологічне обстеження та відібрані зразки як на мікробіологічні випробування продуктів харчування так і змиви з кухонного обладнання, інвентарю та рук кухарів на мікробіологічні показники безпеки.

Дослідження проведені випробувальною лабораторією Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. За результатами досліджень змивів на санітарно-показову мікрофлору виявили відхилення у 8 зразках з 30 відібраних, що підтверджує недотримання правил особистої та виробничої гігієни на харчоблоці закладу.

За результатами мікробіологічних досліджень 23 зразків добових проб готових страв виявлені відхилення у 14 зразках, що може свідчити про не дотримання вимог щодо відбору персоналом харчоблоку добових проб та недотримання температурних умов щодо їх зберігання, а також забрудненість мікроорганізмами столового, кухонного посуду та посуду для зберігання добових проб.

Окрім того, спеціалістами Головного управління був проведений позаплановий захід зі здійснення державного нагляду (контролю) щодо додержання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів їдальні КЗ СОР «Обласний ліцей інтернат спортивного профілю «БАРСА», за результатами якого було виявлено, що відсутні термометри та гігрометри в холодильниках, журнал з контролю температурних режимів не вівся, персонал, що готував страви не користувався рукавичками, відсутні дезінфекційний засоби для рук, не надано доказів проведення миття та дезінфекції обладнання, поверхонь, приміщення, не надано будь-яких доказів боротьби зі шкідниками та гризунами та ін.

З урахуванням наявності загрози для життя та здоров’я учнів при споживанні продуктів харчування виготовлених на харчоблоці відповідного закладу Головним управлінням винесено постанову, якою до КЗ СОР «Обласний ліцей інтернат спортивного профілю «БАРСА» застосовано штрафні санкції в розмірі 47 230 грн.

Проте, директор КЗ СОР «Обласний ліцей інтернат спортивного профілю «БАРСА» із застосованими штрафними санкціями не погодився та оскаржив його до Сумського окружного адміністративного суду. В судовому порядку відділом правового забезпечення доведено обґрунтованість висновків зазначених у матеріалах перевірки та законність застосування штрафних санкцій. У зв’язку з чим, рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 08.07.2020 року в задоволенні позовних вимог директора КЗ СОР «Обласний ліцей інтернат спортивного профілю «БАРСА» було відмовлено та постанова про застосування штрафу визнана законною.

На Сумщині у свині з приватного домогосподарства виявили сказ

Головне управління звертає увагу керівників навчальних закладів, що недотримання гігієнічних вимог під час організації харчування дітей в навчальному закладі відповідно до п. 1 ч. 1 статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми та побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» є підставою для застосування штрафу до оператора ринку в розмірі десяти мінімальних заробітних плат.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *