Поліція Сумщини розслідує факти самовільного зайняття земельних ділянок прибережної зони річок

Такі порушення, коли підприємливі ділки самовільно захоплюють і розорюють заплавні луки, прибережні захисні смуги вздовж водойм, на жаль, не поодинокі. Поліція виявляє порушників та притягає їх до відповідальності.

У Конотопському районі, працівниками відділення поліції №1 (м. Кролевець), під час розслідування факту самовільного зайняття одним з підприємців земельної ділянки та розорювання земель прибережної смуги річки Сейм, що в с. Камінь Кролевецької об’єднаної територіальної громади, було виявлено ще три таких порушення.

Встановлено, що 48-річний житель села Мутин, у травні, під час проведення засівання «законних» земельних ділянок здійснив самовільне зайняття земельної ділянки прибережної захисної смуги, орієнтовною площею 1,96 га.

Інший, 42-річний житель цього ж населеного пункту, здійснив самовільне зайняття земельної ділянки прибережної захисної смуги, орієнтовною площею 2,7 га. А 34-річний житель села Камінь прихопив для проведення сівби прибережну ділянку площею близько 3,6 га.

Читати також: У Сумах демонтують магазин на СКД: підприємець ледь не вбив працівника (відео)

За даними фактами у поліції відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 197-1 Кримінального кодексу України «Самовільне зайняття земельної ділянки або самовільне будівництво». Слідство триває.

Поліція нагадує громадянам, що згідно зі ст. 89 Водного кодексу України, прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захиснихссмугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється:

1) розорювання земель (крім підготовки грунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;

7) випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Ці заборони не просто так. Їх неухильне дотримання і громадянами, і суб’єктами господарської діяльності тільки покращить стан довкілля та якість прісної води Сумщини.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *