Вже “доторкані”: набув чинності закон про скасування недоторканості нардепів

[su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””][/su_column] [su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

1 січня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)».

Закон вилучає два абзаци зі статті 80 Конституції України, які обумовлюють недоторканність народних депутатів України: «Народним депутатам гарантується депутатська недоторканість»

[/su_column][/su_row]

і «Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Про що слід пам’ятати, щоб уникнути проблем у новому 2020 році [su_button url=”https://www.odindoma.sumy.ua/publikacii/shho-potribno-pam-jatati-shhob-uniknuti-problem-u-novomu-2020-roci/” size=”4″]ЧИТАТИ [/su_button]

Нова редакція цієї статті Конституції ухвалена у такому вигляді: «Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Зазначимо, проєкт подав до Ради 30 серпня 2019 року президент України Володимир Зеленський, відзначивши як невідкладний. Його ініціатором був попередник Зеленського Петро Порошенко.

Нагадаємо, 18 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла Закон України«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення увідповідність до Закону України «Про внесення змін до статті 80 КонституціїУкраїни щодо недоторканності народних депутатів України». Закон прописує у Кримінальному процесуальному Кодексі України слідчі дії щодо народних депутатів.

ukrainepravo

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *